2008. április 10., csütörtök

Hórusz szeme sorozat

Hórusz szeme sorozat itt megnézhető


A Spektrum televízióban többször is vetített sorozat nagy hatással volt rám, ezért nagyon megörültem amikor elérhető lett ...

Kezdjük egy kis mitológiai áttekintéssel :

Az Ízisz-fia Hóruszról szóló mítosz szerint Ízisz a halott Ozirisztől esett teherbe, akit fivére Széth álnokul meggyilkolt.

Ízisz elvonult a Nílus deltájának ingoványába, s ott szülte meg és nevelte fel a gyermekét.

Amikor Hórusz férfivá lett, az istenek bírósága a Széthtel folytatott vitájában őt ismerte el Ozirisz egyetlen örökösének.

Széthtel vívott párviadalában Hórusz először vereséget szenved és Széth kivájja a szemét, de aztán hosszú harc árán Hórusz legyőzi Széthtet és megfosztja férfiasságától.

Az alávetettség jeléül Széth fejére teszi Ozirisz saruját.

Kivájt szemét pedig megeteti Ozírisszel, mire életre kel.

A feltámadt Ozirisz átadja egyiptomi trónját Hórusznak (ami összefonódik a behdeti Hóruszról alkotott képzetekkel), ő maga pedig az alvilág uralkodója lesz.


Hórusz kevésbé jelentős hiposztázisai: Hór-ahuti, a Rével kapcsolatban álló reggeli Nap, valamint a (XVIII.dinasztia korától, az i. e. 16-14. századtól) a nyugati és keleti horizontok istene.

Harahti ("Hórusz a horizonton") napistenség, Ré-Harahtihoz hasonló.

Ór-ur ("idősb Hór"), akit Plutarkhosz Ízisz és Ozirisz fivérének mond (abból következtetvem hogy az "ur" szónak "erős", "nagy" jelentése is volt, "nagy Hórnak" tisztelhették.

Amon is azonosult Hórusszal (Amon-Ré-Harahti) és több különféle sólyomisten is (a Széthtel vívott harc résztvevői: Nemti, Szopdu, Henti-Heti és mások).

Hóruszt Núbiában is tisztelték. Hérodotosz Apollónhoz hasonlítja.

A jó és a gonosz harca mindig aktuális téma marad...De a jó mindig győzedelmeskedik...

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Kedves Hiaklo Ilu! A sorozat nagyszerű, a körültekintő tájékoztató is. Kár, hogy csak ritkán jut el az emberfia erre sz izgalmas területre, de mindenkinek ajánlom. lehetőleg ne nyáron tegye! Egy négy napos kairói múzeumlátogatás megadhatja az alaphangot!